4- Ürolojide robotik cerrahi

Robotik Cerrahi Nedir ?

Robotik cerrahi, Üroloji alanında oldukça yaygın olarak kullanılan, yüksek teknolojik bir cerrahi sistemdir. Oldukça zor ve karmaşık ameliyatların kapalı yöntemle gerçekleştirilmesini sağlar. Ameliyat başarısını belirleyen en önemli etken cerrahın robotik cerrahi deneyimidir. Sistemin sağladığı üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntü, cerrahın ameliyat sahasını daha iyi görmesini sağlar. Ameliyat sahasının on katına kadar büyütülerek görüntülenebilmesi ameliyat sahasındaki en küçük bir kanamanın hemen saptanmasını ve özellik arz eden dokuların ve yapıların korunmasını mümkün kılmaktadır.
Robot kollarının yedi eksende hareket kabiliyeti ve el bileğini taklit edercesine 540 derece dönebilme becerisi vardır. Bu özellik elimizin giremeyeceği dar ve derin alanlarda özellikli işlerin yapılmasını mümkün kılmaktadır.

Nerelerde Kullanılır ?

Prostat kanseri, Mesane kanseri, böbrek kanseri, karın arka kısmındaki kanserler, Üreteropelvik bileşke darlıkları, Mesane sarkması ve iyi huylu büyük prostat hastalığı gibi hastalıklarda başarıyla kullanılmaktadır.
Robotik cerrahi, açık cerrahiye göre genellikle daha az kan kaybı, daha az ağrı, daha az doku hasarı, daha kısa hastanede kalış süresi ve daha hızlı iyileşme gibi avantajlar sağlayabilir.
Prostat kanseri nedeniyle prostatı alınan hastalarda erken dönem idrar kaçırma oranları daha düşük ve cinsel hayatın korunması teknik olarak daha mümkündür.